Hai Awak, popular Post,
Klik di sini ya! ---->

Perniaga kecil elakan memberi hutang pada pelanggan - Aliran tunai.

Bagi perniaga kecil aliran tunai amat penting. Banyak pekara bergantung pada situasi aliran tunai anda.
.
Ini kerana, aliran tunai yang positif adalah amat penting untuk kelangsungan bisnes.
.
Dalam perniagaan, wang tunai merupakan aset yang paling cair berbanding stok dan lain-lain. Ianya mudah dibawak kemana-mana.
.
Bagi mengelakan meroyan ketika menuntut hutang elakan berniaga dengan 'memberi hutang' kepada pelanggan. Jika rasa hendak membuat kebajikan (hutang pasti tak dapat dituntut) dipersilakan berbuat demikian.. Hehe.
.
Wang tunai yang berlebihan pula boleh dilaburkan atau digunakan untuk tujuan pengembangan perniagaan.
.
Mengawal stok dengan jumlah yang sesuai juga merupakan teknik mengawal aliran tunai. Jika menyimpan terlalu banyak stok, wang perniagaan terikat kepada stok yang berlebihan menyebabkan perniagaan kekurangan wang tunai.
.
Wang tunai yang diterima hendaklah disegerakan masuk kedalam akaun bank bisnes pada hari yang samo (bukan akaun personal). Pembayaran yang besar pula boleh dibuat dengan menggunakan cek.
.
Bagi perniaga kecil, elakan memberi hutang. Si penghutang pula jika tak mampu bayar rm500, bayar ansuran rm10 setiap bulan pun kami terima (tak bayar hutang nanti tak dapat masuk syurga). 😉
.
.
-Apit Pemalu-

0 comments:

Post a Comment

Anda bolehlah memberi sebarang komen, menghantar berita dan apa-apa jua maklumat pun. Sekiranya anda tiada akaun blogger dan Email, anda juga boleh menghantar komen kepada Eden dengan tick kan pada "Anonymous" - (Eden akan cuba membalas SEGALA pertanyaan).