Hai Awak, popular Post,
Klik di sini ya! ---->

Bagaimana NAK menerima WANG Melalui WESTERN UNION.

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pembaco-pembaco..

Mari ikuti siri yang kedua dimana Saya akan menggunakan khidmat Western Union...(Sepatutnye Melalui Bank RHB - Skip dulu sebab Intenet kene potong tatau sampai bilo).

Berkisar mengenai tajuk yang terdahulu iaitu Siri pertamo 'Bagaimana Nak Clearkan Check dari Luar Negara',..
kini saya ingin berkongsi sedikit pengatahuan  mengenai Western Union..

Apo itu 'Western Union'  - WU adelah cara terpantas menerima wang dari seluruh dunia kalau omputeh cakap camgini "The fastest way to receive money worldwide".. Fuyoo..

Pengalaman saya hari ini, dengan pantas duit bleh dapat masa yang diperlukan hanya beberapo minit... (20 minit termasuk waktu menunggu giliran - kalau ikutkan sekejap je :))..

MASO KIRIMAN - Pindahan wang secaro biaso selalu eh memakan maso beberapo minit sahajo untuk diterimo oleh penerimo (di MALAYSIA)..

PEMBAYARAN - Wang kiriman biaso eh akan dibayar secaro tunai.. Tetapi ado sesetengah Agen membayar secaro cek. Semuo pembayaran akan tertaklok kepado syarat-syarat yang  telah ditentukan oleh agen ditempat bayaran hendak dibuat..

Sebelum ini saya memilih kaedah pembayaran melalui cek (2 bulan diperlukan baru bleh clear cek), tetapi kali ini menggunakan WU memang berbaloi...

Kaedah nye bergini :-

Sebelum pergi ke Agen Western Union, pastikan anda membawa butiran penerimaan bayaran yang diberi oleh pihak pengirim seperti contoh dibawah:-
1)

Payment TypeWestern Union Quick Cash
Payment DateDec 23, 2011
Money Transfer Control Number (MTCN)   000XXXXXXX
Amount in Payment Currency USD $102.89 




Your payment is available for pick-up the day after the payment date above
Remember to bring the following when you pick up your payment at a local Western Union agent:
  • The amount of your payment
  • The Money Transfer Control Number (MTCN) for this payment
  • Your government issued ID (Passport, Driver's License, National ID, etc)
  • Sender's information:
  • XXXXXX Inc.
    1600 XXXXX Parkway
    Mountain View CA XXXX
    USA
2) Kemudian pergi ke agen Western Union yang berdekatan (saya memilih di Bank CIMB).. Isikan borang Western Union yang telah disediokan.. dan anda mengisi mengikut pekara diatas... Kemudian ambil nombo giliran... pastikan sain itu borang..

Cas perkhidmatan Western Union teramat la murah kalau nak dibandingkan dengan 'Bagaimana Nak Clearkan Check dari Luar Negara', kesimpulan nye saya terjomahkan dalam bentuk pengiraan dibawah:-

1 MYR is equal to: 0.315 USD
Exchange rate: 0.31513  Sumber: Exchangerate.com
As of Dec 27 2011 14:14 GMT.Data delayed by at least 20 minutes.


- Amount $102.89 X RM3.126 = RM321.63 (Saya dapat RM321.60 Cash/Tunai pado pukul 0400 p.m).

- Perbezaan servis charge??? Cube la anda lihat dan membuat perbezaan dengan ape yg telah saya lakukan pada artikel sebelum ini ---> 'Bagaimana Nak Clearkan Check dari Luar Negara',

________________________________

Mr.M - i'm having my baby tomorrow 28dec2011.. I already know there will be no sleep for me tonight...worrying if I have everything packed and that I'm not forgetting something, worrying about the surgery itself, and if I'll be okay...Worrying about my baby Gurl, crossing my fingers and toes that everything is fine with him,.. May Allah Bless me and my Family..


________________________________

Komen pilihan kisah PENIPUAN INTERNET anda boleh pergi post mr.m yang ini :- PENIPUAN DI INTERNET - Siri 1 #APBPDI 

-----------------------------------------

Kisah scammer anda boleh rujuk 'KOMEN' pos den yang ini (klik di sini): --> KISAH PENIPUAN DI INTERNET - Siri 2 #APBPDI 


_______________________________

Kisah penipuan di internet sila rujuk post yang ini (klik di sini) --> Penipuan scammer di internet - penipu online minta yuran pengaktifan, duit pending, duit lama syiling tembaga.
 

58 comments

  1. artikel yg sangat bagus.
    teruskan.. saya suka membaca tentangnya... ! :)

    ReplyDelete
  2. Ada had limit ke untuk terima duit dari luar negara melalui WU?

    ReplyDelete
    Replies
    1. usd 10,000 limit Datin.. dan limit ini boleh berubah (kena jumpa ejen western union untuk lebih lanjut)

      Delete
  3. Salam saya ada buat perniagaan, syiling lama.. Yg beli orang luar negara dari UK, guano nak tahu duit kita dah masuk atau belum.. Saya baru nk blajar..
    Terima Kasih:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Em , adakah urusan jual belinya merumitkan sebab situasi saya pun sama seperti awak . Kalau boleh , ws saya 01139181320

      Delete
  4. Apa, mahu comment utk bantu saya, boleh hntar email,, saya takut ditipu saja,,

    ReplyDelete
  5. Kerana mereka hantar wang kepada saya gunakan email... Tolong bantu saya.. Bagaimana untuk dapatkan wang itu..

    ReplyDelete
  6. Saya ada buat perniagaan duit lama.
    Pembeli orang luar negara. Dia ckap sudah buat pembayaran dan email dhantrkan kpada saya. Isi kandung email tersebut saya perlu membayar sejumlah wang kpada agen dia baru wang yang dia hantr ( jumlah harga barang + wang agen) masuk ke dalam akaun saya. Saya jadi x yakin dengan ini
    Boleh mintak pencerahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke scammer? Tp dia cakap meyakinkan huhuhu sedih takut sy pulak jd mcm tipu dia klu xlyan

      Delete
    2. Betul ke scammer? Tp dia cakap meyakinkan huhuhu sedih takut sy pulak jd mcm tipu dia klu xlyan

      Delete
  7. Saya ada buat perniagaan duit lama.
    Pembeli orang luar negara. Dia ckap sudah buat pembayaran dan email dhantrkan kpada saya. Isi kandung email tersebut saya perlu membayar sejumlah wang kpada agen dia baru wang yang dia hantr ( jumlah harga barang + wang agen) masuk ke dalam akaun saya. Saya jadi x yakin dengan ini
    Boleh mintak pencerahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak....macam mane?? Dapat x duitnye??? Sy pun ada yg mesej nk beli then mintak email...
      Sy xyakin jugak...siap call maybank tnye....maybank advise just 2way...
      Direct visa @ TT...
      Sy baru berurusan 2hari ni...

      Delete
  8. Datin: Tiada had limit WU..
    Unknown&Asyim 93: Pembeli orang luar negara,sudah buat pembayaran dan email telah dihantar itu adalah taktik SCAMMEr (penipu bosa)... minta anda jauhi dan tidak berurusan..

    ReplyDelete
  9. Unknown: Jangan berurusan money transfer guna email...
    -mereka mungkin dari luar negara (terutamo eh dari Nigeria)..
    Kisah nya /situasi akan berlaku begini:-
    (Kata anda menjual barang dengan harga RM1000)..
    .
    1) Memula PEMBELI akan mintak email anda, dan menyatakan pembayaran sudah di buat (dia menyatakan ada masalah tranfer/pemindahaan duit). PEMBAYARAN itu lebih dari harga barang yang hendak dibeli, katakan PEMBELI MEMBAYAR RM2000..
    .
    2) PEMBELI akan MENYURUH anda cek email untuk pengesahan bahwo PEMBAYARAN telah dibuat (dah mula nak menipu latu)..
    .
    3) Anda pun cek email dan ada dapat pengesahan kononnya duit itu "FLOAting/suspended" tak masuk lagi dalam akaun anda..
    .
    4)Anda cek akaun bank anda (contoh Maybank online) memang tak masuk...
    .
    5) KERANA ANDA PERCAYA duit akan masuk ke akaun anda, Drama pun bermula.. hehe.. PEMBELI menyatakan anda perlu berjumpa AGENt/orang tengah mereka untuk memudahkan barang itu sampai kepada PEMBELI serta MENYERAHKAN baki RM1000 (kononnya pembeli terlebih bankin)...
    .
    6) Akhir nya ANDA tertipu... duit yang "FLOATING" tu tidak WUJUD..
    .
    7) Ini adalah salah satu contoh TAKTIK PENIPUAN/scammer yang den dapek konal pasti semenjak den berurusan dengan alam maya ni.. sebenarnya banyak lagi...
    .
    8) Berhati-hati berurusan dengan mereka terUTAMOeh PEMBELI yang kaki PEMBELIT..he


    ReplyDelete
  10. hi, saya ada 1 kwn ni, dia bkawan dgn lelaki mat saleh dari UK. Mat saleh ni nak bagi hadiah dari segi wang. Dia buat transfer money TT dkt kwn saya. Tapi ada pangilan seorg perempuan dari semenanjung kononya dia kata yg kau kena bayar cukai rm4000 utk dpt wang TT tu terus ke bank acc. tapi prempuan tu bagi Maybank acc nama org lain.. bukan nya Maybank punya acc..tapi guna nama org lain yg punyai bank acc maybank. Adakah kwn sy perlu byr tak cukai rm4000 tu supaya dia dpt wang transfer dri kwn dia dari UK tu?? ada cukai nak byr ka atau takda atau mcm mana? bileh tak sesiapa bagi terang mcm mana. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang takda cukai cik jodye... mereka buat drama tu.. jika mereka nak bankin, bankin terus ajela. tak perlu minta deposit ape apo..

      Delete
  11. hi, saya ada 1 kwn ni, dia bkawan dgn lelaki mat saleh dari UK. Mat saleh ni nak bagi hadiah dari segi wang. Dia buat transfer money TT dkt kwn saya. Tapi ada pangilan seorg perempuan dari semenanjung kononya dia kata yg kau kena bayar cukai rm4000 utk dpt wang TT tu terus ke bank acc. tapi prempuan tu bagi Maybank acc nama org lain.. bukan nya Maybank punya acc..tapi guna nama org lain yg punyai bank acc maybank. Adakah kwn sy perlu byr tak cukai rm4000 tu supaya dia dpt wang transfer dri kwn dia dari UK tu?? ada cukai nak byr ka atau takda atau mcm mana? bileh tak sesiapa bagi terang mcm mana. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik jgn percaya tu semua tipu jee dah byak kess mcm ni skrg knal di fb x spai sebulan n jd kekasih laaa konon n sbgai tanda cinta si kekasih nak bg hadiah laa konon
      Mcm2 hadiah yg dia kirim tp knape lak kite kna bayar caj n klu kwan awal tu bg mmang sah2 dia kna tipu hadiah x dpt duit yg lesap n klu x caya klu ppuan tu call ckap jee l dh report no phone kat polis n sure dia x call lg so hati2 penipuan net ni mcm2

      Delete
    2. Tak perlu percaya.. Eden setuju dengan puan Ain.

      Delete
  12. Saya pun cikit lagi kena tipu ada persamaan dgn kisah kawan di atas pasal org luar negara nak beli duit lama malaysia yg saya iklankan di mudah.com nasib baik saya belum gaji x da duit untuk bayar egen mereka di WU.Dia marah saya kalo x ikut cakap dia tu org usa..tapi alamat yg nak di hantar bertukar nama pula pastu ada negeria aduhh..saya pun jadi serba salah nak kirim rm1000 yg dorang suruh tu..pastu katanya baru bleh dapat duit Rm6000.Harap tolong saya,apa patut saya buat skrg??? Sbb 30-01-2016 ni saya gaji dan dia suruh bayar tu duit rm1000.Tolong saya jadi takut pula sbb email saya maybank acct dah saya bagi kepada tu org USA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama. Jual duit lama tp ended dia sruh byr rm1k dlu baru dpt duit tu. Lepas tu xbgi bgitau anyone psal dis transaction. Kita kena tipu ke?

      Delete
  13. Assalamualaikum kepada semua...
    Saya baru shj nak berurusan dgn seorang minah salleh nih.. Dia nak beli duit lama kat saya 95K.. tapi saya tak berapa yakin.. persoalannya kat sini.. adakan western union mengenakan charge sebelum diorang transfer duit kat kita? Jika kena berapa nisbah charge yg dikenakan jika dia nak bank in 95K kat saya.. terima kasih jika saudara saudari sudi memberi pandangan dan pendapat..saya amatlah menghargai.. boleh direct email kat saya (beyarmani@yahoo.com)

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum kepada semua...
    Saya baru shj nak berurusan dgn seorang minah salleh nih.. Dia nak beli duit lama kat saya 95K.. tapi saya tak berapa yakin.. persoalannya kat sini.. adakan western union mengenakan charge sebelum diorang transfer duit kat kita? Jika kena berapa nisbah charge yg dikenakan jika dia nak bank in 95K kat saya.. terima kasih jika saudara saudari sudi memberi pandangan dan pendapat..saya amatlah menghargai.. boleh direct email kat saya (beyarmani@yahoo.com)

    ReplyDelete
  15. Apa-apa soalan kamu mengenai urusan luar negara ini,, sila bertanya kepada saya,soalan di buka, kerana saya sudah puas bertanya kepada seluruh bank-bank mahu pun western union atau money changer,, jadi jgan malu jgan segan, saya sedia membantu demi membenteras penipun luar negara terutama nigeria,, whatsaap ja 0135581128.. Assalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin menghantar whatsapp. Tapi number anda bagi tak da dalam senarai. Kenapa ? Whatsapp saya 01114955133 .

      Delete
  16. assalam saya nak tnye 1soalan,saya ada menjual barang melalui mudah.com,suatu hari sya mendapat 1 coustemer dari luar negara dia ingin membeli items yg sya jual itu dgn harga 800.000RM.
    soalanya betulkah saya kene berurusan dgn western union dan membayar fee sebanyak 5000rm

    ReplyDelete
  17. Salam...saya ada pembeli dari luar negara yg nk beli syiling lame..jadi risau.sebb orang tu suruh bayar dulu untuk aktifkn code penerimaan dri dia..saya perlukn bantu..

    ReplyDelete
  18. Salam...saya ada pembeli dari luar negara yg nk beli syiling lame..jadi risau.sebb orang tu suruh bayar dulu untuk aktifkn code penerimaan dri dia..saya perlukn bantu..

    ReplyDelete
  19. Salam...kisah pun hampir juga mengenai pembelian duit lama.Dia suruh kirimkan duit untuk aktifkan akaun. Yang peliknya penerima dari Nigeria dan beralamat di penginapan biasa bukannya alamat atau nama bank. Jadi saya syorkan pada dia jika mahukan barang saya sila berurusan dgn western union walaupon saya tak faham. Janji selamat. Soalan saya adakah mana2 bank memerlukan pembayaran awal untuk mengaktifkan transaksi tersebut. Terima kasih

    ReplyDelete
  20. Salam..kisah saya pun sama ada orang dari luar nak beli duit lama saya, tp dia suruh saya bayar rm 1000 untuk fee tu yang buat saya ragu2 ..ada sesiapa boleh beri pencerahan tolong saya..

    ReplyDelete
  21. Assalam rmai rupanya kt sini yg sekisah dan senasib ngn aku..aku pon ada post kleksi duit lama kt mudah.com x smpai sejam laju je brtubi tubi nom luar duk wsap aku tnye sal post aku tu msih aktif ke..smua pakat duk ofer nk beli item aku tu dengan harga yg tinggi cecah puluhan ribu rm fuhhh terkesima kjap aku..pastu diorang dah deal harga ngn aku trus diorang ckp otw ke bank dlm bbrpa minit wsap msuk cakap dh kt bank dn tngh buat pmbayaran tut2 tibe ade problem lak dah dia ckp bank xleh nk cashkan duit tu trus ke akaun aku lgi sbab kena ikot prosedur bank antrabngsa ktanya..dia ckp aku kna byar yuran pengesahan untuk mngaktifkn prmndahan wang tu..yuran tu brtujuan untuk mmastikan duit yg dikirim x jatuh kt tangan salah mksud lpas kt org lain lah..so aku kena gi pjbt pos byr duit yuran tu kt dia pastu dia tnjuk resit tu kt bank automatik duit aku msuk slm akaun..hahaha ak tanya xde cara lain ke untuk pengesahan dia cakap itu mmg prosedur bank antrabangsa untuk pindah wang ke bank tmpatan so aku pon gi lah blah hahaha x mngkin lah nk bayar trnyata jelas terang lagi brsuluh kan...

    ReplyDelete
  22. Sy pun..siap dia mintak ic lagi..sy nak tanya..kalau sy bukak akaun lain..org tu dah tahu no ic sy..org tu boleh bukak ke akaun sy walaupun tak ade no akaun.kalau org tu guna no ic sy utk bukak akaun sy yg lain boleh ke..tanpa no akaun.boleh jelas kan pade sy.

    ReplyDelete
  23. Adekah sy kene tukar no ic baru..atau ade lah duit sy selamat tukar bank lain..boleh jelas kan pada sy..ade masalah ni.

    ReplyDelete
  24. Ws sy 016-7047189. Sy pn menghadapi masalah yg sama

    ReplyDelete
  25. salam . tolong ws saya boleh 0145480512 . saya cek nom awk takde dalam ws . tq

    ReplyDelete
  26. Saya juga ads masalah yang sama berkenaan jual duit syiling lama
    Whatsapp 01133933706

    ReplyDelete
  27. Saya juga ads masalah yang sama berkenaan jual duit syiling lama
    Whatsapp 01133933706

    ReplyDelete
  28. hai joydye elle: JANGAN buat deposit apa-apa pada perempuan semenanjung itu, Tambah-tambah lagi nama dan nama akaun berlainan (mereka mencuri profile orang lain). Apa info yang saya dapat mereka juga ada kumpulan/team yang bekerja sama.
    .
    betul kata Nurul Ain: JANGAN PERCAYA (jika mereka nak bankin, bankin TERUS sahaja la).
    .
    Kisah 'Insan biasa1980', 'Anisah Mokhtar' tu pun sama modus operandinya.
    .
    Bey Armani: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    Unknown 011391813320: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    Ridwansyah suhaimii: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    Azery Erii: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    Jenny84: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    Faiz Azmer md Ali: Sila rujuk balik komen Atas (jangan deposit apa-apa wang sekalipon ya!).
    .
    .
    Terima kasih sahabat-sahabat lain yang sudi singgah... Apapun yang anda buat/jual/beli berhati-hati lah dengan scammer. Semoga Allah melindungi kita.. InsYAllah.
    .
    .
    Boleh rujuk pos ini:- http://kinihidupmati.blogspot.com/2016/10/penipuan-internet-scammer-western-union.html

    ReplyDelete
  29. Sy ada masalah.wang yg bapa saya hantar dari HK x boleh saya ambil sebb nama penerima ( iaitu sya) x sama dgn ic.cuma x letak binti sahaja tapi no MCtN tu betul.ad sesetngah ckp naama x penting sgt cuma mctn yg pntg utk kluarkan duit.so ada tak sesape yg tahu mcm mana nk buat.xkan nak biark duit tu burn cntu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan boleh rujuk balik pada western union.. dan cuba cari ejen western union yang lain seperti ejen western union pejabat pos.

      Delete
  30. sya ada kwn dr uk yg ingin buat transfer duit melaui online bank transfer ..dia memberitahu saya,saya perlu buat pembayaran untuk activist account . ni kali pertama saya buat process ni , jadi , saya nak tahu , ada tak activist account fee and apaa tu activist account

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong , saya perlukan amklumat

      Delete
    2. Itu adalah scammer tuan penipuan.. tuan boleh rujuk balik komen terdahulu.. tiada istilah orang tengah seperti 'Activist acca\ount' ... jika mereka nak transfer transfer ajela... tuan Azwan takperlu deposit apo apo pada activist itu.. namun sebenar nya itu adalah satu penipuan dan tipu daya untuk mendapatkan deposit duit tuan..

      Delete
  31. Orang penipu ni macam2 cara,aku minta sangat2 pada kawan kat malaysia ni jangan terpedaya dan jangan terpengaruh dengan janji manis mu (aishah) katanya nak beli barang tp bayar lebih,pergh ini suma poyo...aku bebeberapa hari ni,aisey gagap la plak.ok aku berapa hari ni ada dpt whatsaap dari sorang lelaki dari u.s.a,kata nya nak beli duit syiling lama dengan aku,aku pun bagi la gambar syiling lama tu,sbb aku memang ada jual pun,tp tak banyak la ada tinggal 3 keping je,pastu aku tanya mana dpt no phone sy dan tau saya jual duit lama,dia cakap dari company dia,aku tanya lg apa nama company dia,nama company dia gungenham muzium new york,dari situ aku dah tau dia nak tipu aku,sbb bila masa plak aku berurusan dgn muzium,pastu aku tanya la lelaki u.s.a tu harga terpulang pada dia,jadi dia pun bagi harga,kata nya sangup bayar Rm 49 ribu untuk 3 keping,hahaha..lagi golmar,padahal harga syiling tu tak sampai pun seratus,,jd aku pun kata la ok deal,lepas tu dia minta no akaun aku,aku pun bagi la no maybank aku,apa nak risau bkn no pin pun ,lepastu lelaki u.s.a tu kata dalam 5 minit dia akan transfer and sending money to western union,ok lepas 5 minit tu dia whatsaap aku blk,dia kata dah kirim duit siap tunjuk resit lagi,aku pun teruja la sekejap,ye la 49k tu...sape nak bagi,tp tu la pasal,dalam2 teruja tu satu je aku tak berkenan,nak tau apa? lelaki u.s.a tu suh aku bayar rm 350 dan rm 54 untuk aku dapat keluar kan duit tu dgn untuk pengurusan,dan juga duit tu aku akan dapat keluar kan dlm tempoh 72 jam,melalui western union di maybank,rasa cam nak gelak je,tak pe la aku nak juga gelak,hahaha.. Hahaha...,kepala hotak dia berjambul kata ahmad nisfu, dia ingat aku bodoh? Dia tak tau kepala hotak aku cam abdul wahub,mana ada maybank guna western union sekarang,kalau dulu ye la,sekarang maybank guna money gram, lagi satu kalau betul kirim pembayaran melalui western union,mesti kena ada no mtcn,bila minta no mtcn,pandai plak nak marah2 aku dan paksa bayar,last2 aku cakap dan bagi sekolah kat dia no money no talk and deal cancel,hari ni nko dapat tipu orang,tp nko ada pikir tak lepas nko tipu org apa yg terjadi dengan kehidupan nko selepas itu,nko rasa tenang ke tidak,dah tu terus dia senyap,dalam kes aku ni,aku nak pesan kat kawan2,jgn mudah percaya dan teruja dengan pembeli dari luar negara dan jangan teruja sangat dengan duit harga barangan yg di janji kan,itu semua poyo...begitu juga dengan pinjaman wang berlesen,minta transfer duit,konon untuk pengurusan pinjaman dan lawyer,padahal nak menipu duit orang,so hati2 la kawan2 ye,apa2 hal siasat dulu,aku bagitau bkn apa,sbb hampir terkena dan sudah terkena,ok sekian terima kasih,apa2 hal boleh whatsaap aku 013-6811475 (bob),aku boleh tunjuk resit penipuan yg lelaki u.s.a tu bagi,tp kalau setakat whatsaap nak menipu aku,baik tak payah la ye...ok assalammualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam mr.Bob.. kann.. menipu je kerja kerja mereka.. SCAMMER tuuu..

      Delete
    2. bro,aku ada nk jual duit lama dan pembeli tu dari luar negara,dia sudah pon membuat pembayaran dan hantar satu resit kt whatsap aku,
      jadi dia bagiatau pending apa ntah dan dia mintak aku bayar RM250 utk aktifkan wang yg dia tranfer ke acc aku terus masuk aku punya acc,kemuadian dia hantar detail acc cimb sapa ntah dia sruh tranfer rm250 tu baru lah duit yg dia tranfer tu masuk trus ke acc,benda macam ni aku dah besa kena beribu bro sbb tu kurang percaya,aku kalau boleh sampai sruh dia sendri datang malaysia tukar duit malaysia pastu bagi by hand,penah ada aku terima bayaran sampai rm700,000 bro dan aku kena cash sampai rm1550 utk terima duit tu tapi skit2 dia sruh bayar dari rm250 utk ini kmudian kau buh pastu sruh tambah lg 450 smpi rm1550 bro last2 aq rsaa mcm kna tipu aku maki terus nak duit aku balik tapi xkesampaian la bro...apa2 ada yg boleh tlog email aku bro.... amirulzg94@gmail.com

      Delete
    3. Takziah bro Amir, modus operandi scammer memang begitu. Dia (scammer) akan bagitau duit pending.. Sebenarnya tiada transaksi berlaku.. dia nak cash dari kita sahaja bro.. Jika dia nak beli dia bayarlah, dah ada angka yang dia bankin dalam akaun kita baru kita teruskan.. jika scammer kata "masih pending", kata-kata TIDAK BOLEH BUKTIKAN APA-APA Bro...

      Delete
  32. Nak tanya...misalnya,orang dari UK nak beli produk dari Malaysia, klu dia nak transfer duit dari UK,kita kat Malaysia nie memang kena bayar bank charges ke tuk transkasi tue..?takut karang x pasal2 kena tipu plak...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebiasaannya tiada charge dikenakan kepada pihak kita, tiada deposit perlu dibuat jika mahu duit itu di transfer.. Sekiranya mereka mahu transfer duit dari UK, mereka yang dikenakan charge oleh pihak bank/third party yang mereka gunakan..

      Delete

Anda bolehlah memberi sebarang komen, menghantar berita dan apa-apa jua maklumat pun. Sekiranya anda tiada akaun blogger dan Email, anda juga boleh menghantar komen kepada Eden dengan tick kan pada "Anonymous" - (Eden akan cuba membalas SEGALA pertanyaan).