Riwayat HiduP ku... Mr. MHY

Kisah suka duka - Pada tahun 1994 Eden merupakan penoreh getah. haha

8.4.17

No comments

Cara buat pasport kanak-kanak, dewasa, orang tua dan OKU 2017


NAK BUAT PASPORT ANTARABANGSA?
.
Bagi mereka PERTAMA KALI buat pasport, sila bawa pekara seperti berikut:-
.
Bagi berumur 13-59 tahun:
====================
.
1) Bawa Diri.
2) Bawak bersabar.
3) Bawa IC / Kad pengenalan.
4) Bawa 1 salinan fotostat IC.
5) Bawa duit RM200 untuk tempoh sah laku pasport 5 tahun..
6) Berumur 60 tahun ke atas RM100 untuk tempoh sah laku 5 tahun.
.
Bagi berumur 12 tahun ke bawah:
====================
.
1) Bawa bersama diri anak itu.
2) Bawak ibu / bapa / penjaga.
3) Bawa surat beranak original.
4) Bawak 1 salinan surat beranak fotostat.
5) Bawak RM100, jika bawak lebih duit boleh makan di kantin Wisma itu semasa menunggu passport siap.
.
Orang kelainan upaya (OKU) tidak dikenakan bayaran.
.
CARANYA:
=========
Start enjin kereta atau motosikal, nak mudah pakir bawak motosikal.
Tempat yang dicadangkan buat pasport di Wisma Persekutuan, Seremban (di sana ado pejabat imegresen).
.
Waktu buka:

Isnin hingga jumaat.

Pukul 7.30 pagi - 5.30 petang.
.
Sabtu dan ahad. Pukul 7.30 pagi - 1.00 tengah hari tongah paneh.
.
1) Wisma persekutuan, Seremban Tingkat 2.
2) Amik nombor giliran kemudian pergi kaunter 9 hingga14.
3) Duduk di atas kerusi depan kuanter.
4) Pandang lensa kamera amik gambar.
5) Cop jari kiri dan kanan.
6) Sain borang.
7) Tinggi berapa sentimeter?
.
DAH AMBIL RESIT NAK BUAT APA?
===========================
1) Tunggu di kaunter 7.
2) Bila nama anda di panggil sertakan bayaran RM200.
3) Bayar cash / tunai.
4) Siap? Belom lagi.
5) Ambil resit (pegawai bertugas akan nyatakan pukul berapa pasport anda siap, akan di tulis di resit guna pen, contoh: 445 - bermakna pukul 4.45 petang pasport siap).
.
Agenda pada hari tersebut:

1515 pm= Bertolak.
.
1540 pm = Pakir motosikal.
.
1542 pm = Naik tangga ke tingkat 2 walaupun lift ado.😂
.
1543 pm = Ambil nombor giliran.
.
1544 pm = Belari turun tangga sebab nak fotostat IC menuju kedai surat kabar di bangunan bawah sebelah kantin, kemudian berlari naik semula ke tingkat 2. Exercise.
.
1548 pm = Giliran di panggil, kemudian isi butiran termasuk butiran ketinggian diri anda dalam sentimeter di kuanter 12.
.
1559 pm = Amik resit di kuanter 7. Sediakan tunai RM200.
.
1605 pm = Lepak di gerai jual muruku depan main gate.
.
1645 = Dah boleh amik pasport.
.
Terimo kasih abam2 dan hakak2 imegresen.
.
Jika bermanfaat sila kongsikan pada rakan anda yang lain.
.
.

 
#passport

26.12.16

No comments

Apa itu Perkeso (Pertubuhan Keselamatan Sosial).



Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) mengakui sebahagian besar pencarumnya tidak mengetahui hak mereka.

Timbalan Pengarah Perkeso Selangor, Zainal Ismail berkata, pencarum turut layak menerima pencen meskipun sudah berhenti kerja.

“Andai kata seorang pekerja itu sudah berhenti atau bekerja sendiri tapi masih berumur di bawah 60 tahun jika mereka sakit, kemalangan hingga hilang anggota badan, mereka layak menerima skim pencen ilat walaupun dia tidak mencarum lama,” katanya kepada Sinar Harian Online.

Menurutnya, Perkeso turut membantu dari segi kos perubatan seperti dialisis dan bantuan peralatan pemulihan.

“Jadi, mana-mana pekerja yang ada kematian, sakit yang teruk, kemalangan atau apa-apa jenis penyakit yang membuatkan dia tidak boleh bekerja, boleh hubungi kami dan kami akan semak untuk lihat kelayakan bagi skim pencen ilat.

“Untuk kematian, memang kita akan bagi pencen tapi kalau lumpuh, kita bukan setakat bagi pencen malah juga beri alat bantuan seperti kerusi roda, tongkat atau kalau perlukan dialisis.

"Kita cuba bantu supaya keluarganya tidak terbeban dan dia pun boleh hidup selesa hingga akhir hayatnya,” katanya.

Katanya, pencen skim ilat boleh diwarisi meskipun pencarumnya sudah meninggal dunia ketika berusia 100 tahun.

“Sekiranya penerimanya meninggal walaupun ketika itu dia berusia 100 tahun, pencen itu boleh diwarisi oleh warisnya. Ramai orang tak tahu tentang perkara ini.

“Ini bentuk kebajikan yang kami pulang balik kepada pencarum.

"Kita mahu menjaga kebajikan pekerja dan orang yang ditanggungnya,” katanya.

Kongsi berita ini
-bermanfaat bg mereka yg layak dan memerlukan..

-Boleh sampaikan kepada keluarga, saudara dan sahabat2 terdekat. Kongsikan kepada semua orang ya. Tq

30.11.16

No comments

Kami Jual Coklat Halal - Coklat Vigory®



Sempena cuti sekolah dan ulangtahun kelahiran anak sulung kami, Muncet Global menawarkan promosi istimewa untuk anda!
============================
Beli 2 set Combo dapat percuma 2 pieces.
Beli 2 set Combo dapat percuma 2 pieces.
Beli 2 set Combo dapat percuma 2 pieces.
.
Sesuai digunakan sebagai coklat door gift/cenderahati di majlis hari lahir atau majlis keramaian sama ada di rumah, office/pejabat, dewan seminar, asrama, kantin dan sebagainya.

============================
Lebih banyak menikmati COKLAT lebih banyak idea untuk anda. 😊
Ibu bapa suka coklat Vigory, anak anak ceria dan happiness in every bite.
.
Beli 2 set Combo dapat percuma 2 pieces hanya RM35 termasuk kos pos semenanjung (boleh di pos seluruh Malaysia).
============================
Mengapa Pilih COKLAT VIGORY?
.
1. Halal.
2. Tanpa bahan pengawet.
3. Kurang manis.
4. 100% bumiputera.
5. Kualiti Premium dengan harga berpatutan.
6. Packaging yang menarik
7. Muslim brands.
8. Banyak perisa.
9. Coklat bar Tak mudah cair jika berada dalam suhu bilik.
10. Rasa real coklat (coklat sebenar).
11. Dibuat dengan penuh kasih sayang.
12. Boleh di pos seluruh Malaysia.
=============================
8 PERISA COKLAT VIGORY

COMBO A
♡Milk Almond
♡Strawberry & Raisin
♡Milk Crunchy Caramel
♡Dark Chocolates

COMBO B
Dark Almond
Orange
Dark Cruncy Caramel
Milk Chocolates
.
Boleh Di Hubungi Melalui Whatsapp:

📲 012 521 5021 (Puan Intan)
📲 012 645 9881 (Encik Apit)


Add Facebook Encik Apit atau fb chat messenger - klik sini!
.
Whatsapp Encik Apit - klik sini! 


MUNCET GLOBAL
EVERYTHING IS GOOD HERE!
(Pengedar sah Vigory® Coklat)
.
www.muncetglobal.com
www.facebook.com/muncetglobal
.
==============================
Siapa suka coklat sila komen "saya suka" boleh?
.
.
Tag: Coklat halal, coklat sedap, coklat premium, Seremban coklat, Sendayan coklat, Coklat dari kilang, coklat sijil halal, Coklat boleh di pos,

22.11.16

No comments

COKLAT HALAL DAN 100% KELUARAN BUMIPUTERA!! - Dijamin HALAL dan mengikut piawaian MeSTI oleh KKM.



Ketika seorang ibu hendak melahirkan anak pertama, hatinya dipenuhi rasa risau bercampur suka. Begitu juga seorang bapa untuk menyambut kehadiran cahaya mata yang pertama ditunggu dengan rasa penuh kesyukuran.
.
Mempunyai anak atau keturunan pada umumnya adalah keinginan semua pasangan, namun ada pula yang takut.

.



Orang tua kata punyai anak rezeki kita akan bertambah, Dengan itu ibu bapa secara langsung turut sama menumpang rezeki anak. Hal yang paling membahagiakan bagi ibu bapa adalah kelahiran anak pertamanya.
.
Anak Apit yang sulung dilahirkan pada bulan Disember 2011. Lima bulan selepas berumah tangga, tanda-tanda kedatangan anak pertama dapat diketahui dengan menggunakan alat pregnancy test yang di beli di farmasi, jika ada dua calit maka positif la keputusan ibu itu mengandung.
.
Anak pertama Apit diberi nama Intan Nur Hanifah, kini Eipa berusia 5 tahun dan bersekolah swasta berhampiran dengan rumah. Apit pula menjual coklat halal yang sesuai digunakan sebagai coklat door gift/cenderahati di majlis hari lahir atau majlis keramaian sama ada di rumah, office/pejabat, dewan seminar, asrama, kantin dan sebagainya.
.
Bersempena cuti sekolah akhir tahun yang dah semakin hampir ni, mesti ramai ibu bapa sedang mencari coklat untuk anak-anak mereka kan? Ulang tahun kelahiran Eipa pun makin tiba, maka dengan itu Apit buat promosi beli 2 Combo Vigory coklat dapat PERCUMA 2 bar. Boleh di pos seluruh Malaysia.
.
Beli 2 Combo Vigory coklat dapat PERCUMA 2 bar.
Beli 2 Combo Vigory coklat dapat PERCUMA 2 bar.
Beli 2 Combo Vigory coklat dapat PERCUMA 2 bar.
.
Sebarang pertanyaan boleh hubungi Apit di talian 0126459881
Promosi sah sehingga 31 Disember 2016. (Boleh di pos seluruh Malaysia)


Kelebihan COKLAT VIGORY.
.
1. Halal.
2. Tanpa bahan pengawet.
3. Kurang manis.
4. 100% bumiputera.
5. Kualiti Premium dengan harga berpatutan.
6. Packaging yang menarik, Menerima tempahan label khas .
7. Muslim brands.
8. Banyak perisa.
9. Coklat bar Tak mudah cair jika berada dalam suhu bilik.
10. Premium Dragees rasa real coklat (coklat sebenar).
11. Dibuat dengan penuh kasih sayang.
12. Boleh di pos seluruh Malaysia.
.
8 PERISA COKLAT VIGORY
.
COMBO A
♡Milk Almond
♡Strawberry & Raisin
♡Milk Crunchy Caramel
♡Dark Chocolates

COMBO B

♥Dark Almond
♥Orange
♥Dark Cruncy Caramel
♥Milk Chocolates

.
Boleh Di Hubungi Melalui Whatsapp:

Encik Apit: 012-6459881

Add Facebook Encik Apit atau fb chat messenger - klik sini!
.
Whatsapp Encik Apit - klik sini! 

Apit
Manager Muncet Global
(Pengedar sah Vigory® Coklat)
www.muncetglobal.com  
.
.

Sesuai digunakan sebagai coklat door gift/cenderahati di majlis hari lahir atau majlis keramaian sama ada di rumah, office/pejabat, dewan seminar, asrama, kantin dan sebagainya.
Tag: Vigory Coklat, Team Muncet, Muncet global, AB vigory, Coklat sedap, coklat halal, coklat premium.